Szerverek

A szerver egy olyan eszköz, amely bizonyos programok, vagy protokollok összességével, olyan szolgáltatások széles skáláját képes nyújtani, amiket bizonyos feladatok elvégzésére lehet felhasználni. Ezeket a szolgáltatásokat más gépek és kliensek kérelmezhetik.

A szerver és a kliens együttesen hoz létre egy szerver/kliens hálózatot, ami routing rendszereket kínál, és központi hozzáférést létesít az információkhoz, különféle eszközökhöz és az eltárolt adatokhoz.

A szerver alapvetően egy olyan technikai megoldásnak tekinthető, amely fájl-, adat- és faxerőforrásokat szolgáltat. A haladó szerver verziók, mint például a Windows Small Business Server 2003 R2, lehetővé teszik a felhasználónak, hogy kezelhessék az accountokat és a jelszavakat, és hogy lehetővé tegyék, vagy megtiltsák a hozzáférést a megosztott eszközökhöz. Emellett azt is biztosítják, hogy az üzleti információkhoz távolról is hozzá lehessen férni.

A szerverekhez kapcsolódó kliensek döntő többségét a számítógépek, nyomtatók és faxok adják. Egy szerver használatával biztonságosan meg tudunk osztani fájlokat és olyan eszközöket, mint például a nyomtatók és a faxok. A szerverek emellett azt is lehetővé teszik, hogy az alkalmazottak egy időben, párhuzamosan férhessenek hozzá az internethez.

Röviden

Szervernek nevezhetünk:

  • egy fizikai számítógépet, aminek az a feladata, hogy szolgáltatásokat nyújtson minden hozzá csatlakoztatott terminálnak, vagy számítógépnek
  • egy software-t, vagy programot, ami egy, vagy több számítógépen fut, és kezeli a hálózat rendelkezésre álló erőforrásait és szolgáltatásait, miközben fogadja a különböző számítógépek hozzáférési kérelmeit az említett erőforrásokhoz

szerverek jellemzői

A meghatározásból már nyilvánvalóvá válhatott, hogy a szerver nem egy hagyományos, a mindennapokban használt számítógép. Ennek megfelelően a hardware-nek meg kell felelnie bizonyos követelményeknek a kifogástalan teljesítmény érdekében.
Az ideális szerver ismérvei:

  • Felsőkategóriás RAM. Ahhoz, hogy a szerver kezelni tudja a különböző számítógépektől beérkező kérések tömkelegét, és egyidejűleg még képes legyen a különböző feladatok hatékony és gyors végrehajtására is, rengeteg RAM kell.
  • Optimális sebességű processzor. A processzornak meg kell felelnie azoknak a kihívásoknak, amit a különböző eszközöktől egyidejűleg beérkező, nagyszámú parancsok végrehajtása, és a multitasking jelent.
  • Nagy teljesítményű hűtési rendszer. Ahhoz, hogy a folyamatosan működő és túlhajtott, és éppen ezért rengeteg hőt generáló szervert üzemi hőmérsékleten tartsuk, nagy teljesítményű ventillátorok kellenek. Ezek hiányában előfordulhat, hogy a szerver túlmelegszik és megszűnik az áramellátás.
  • Hatékony operációs rendszer. Egy szerver operációs rendszerének képesnek kell lennie arra, hogy egyidejűleg több feladatot hajtson végre, és emellett stabil is maradjon. Erre a Linux az egyik legalkalmasabb software.
  • Megbízható, tartós géppark. Egy jól működő szervernek nem kellene leállnia attól, hogy meghibásodik egy alkatrész. Egy szervernek megbízhatónak és probléma-biztosnak kell lennie. Ehhez pedig olyan strapabíró alkatrészekre és komponensekre van szükség, amik nem hibásodnak meg a túlhasználattól.
  • Folyamatos áramellátás. A szerverekkel kapcsolatos műveletek időérzékenyek és kényesek. A folyamatos teljesítmény biztosításához szükség van egy megbízható energiaforrásra is, amivel meg lehet előzni az elégtelen áramellátásból eredő problémákat. Ezért mindenképpen ajánlott, hogy rendelkezésre álljon egy áramátalakító berendezés arra az esetre, ha megszűnik az áramellátás.
  • Redundáns hardware. Egy szerver esetében, aminek minden körülmények között bekapcsolva kell lennie, a tartalék hardware különösen hasznos lehet, amikor valamilyen váratlan krízissel kell szembesülnünk. Ha meghibásodik a merevlemez, mindenképpen kell, hogy legyen egy tartalék, ami fel tudja váltani.